Λίγη Ιστορία...

Τα πρώτα Σεμινάρια APLS οργανώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1992. Δημιουργήθηκαν από μια μικρή ομάδα ειδικών στην επείγουσα παιδιατρική, παιδοχειρουργική, αναισθησιολογία και επείγουσα ιατρική.

Η πολυσυλλεκτική φύση του προγράμματος ήταν το κύριο όπλο στην προσπάθεια της ανάπτυξης και της εμπέδωσης του. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη διαμόρφωση του προγράμματος, περιέλαβε αναγνωρισμένες κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) καθώς και τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες της Αναζωογόνησης για την καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Επιπλέον ενσωματώθηκαν, όπου ήταν διαθέσιμες, και άλλες κατευθυντήριες οδηγίες, προερχόμενες από αναγνωρισμένα και αξιόπιστα κέντρα.

Τα αρχικά πιλοτικά Σεμινάρια έδωσαν την ευκαιρία στην Ομάδα Εργασίας (Working Group), να αναπροσαρμόσει το περιεχόμενο του προγράμματος, προσδίδοντας την αναγκαία συνάφεια και εκπαιδευτική καταλληλότητα.

Το πρώτο επίσημο Σεμινάριο παρουσιάστηκε το 1992, υπό την αιγίδα του British Paediatric Accident & Emergency Group, μια ομάδα ειδικών του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού. Ξεκινώντας από τη Μ.Βρετανία, το APLS έχει σήμερα εγκατασταθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία, Ν.Αφρική και αλλού. Τροποποιημένες εκδόσεις του προγράμματος έχουν βρει εφαρμογή σε χώρες με μικρότερη πρόσβαση στην τεχνολογία Υπηρεσιών Υγείας, όπως Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Νιγηρία και Πακιστάν.

Σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ALSG για το 2008:
Το σύνολο εκπαιδευθέντων παγκοσμίως στο APLS είναι 34364 άτομα εκ των οποίων επιτυχώς 32223.
Στο μονοήμερο Σεμινάριο PLS εκπαιδεύτηκαν 29927 άτομα και στο Προνοσοκομειακό πρόγραμμα (PHPLS) 1212.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ 64291 ΑΤΟΜΑ
ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 25 ΧΩΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Το σύνολο Εκπαιδευτών ανέρχεται σε 3874 άτομα, ενώ σε αναμονή για τα ειδικά Σεμινάρια Εκπαιδευτών βρίσκονται 1129 άτομα.
Τα εκπαιδευτικά κέντρα παγκοσμίως ανέρχονται σε 78 APLS, 57 PLS και 7 PHPLS.

Στην Ελλάδα, το Σεμινάριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2001 στην Αθήνα, διαμορφώνοντας τους πρώτους 23 διαπιστευμένους Διασώστες Παιδιών (APLS Providers) και ακολούθησε μέχρι σήμερα, μια σειρά 27 Σεμιναρίων APLS και 16 Σεμιναρίων PLS, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Ηράκλειο, Λάρισα, Ρόδος, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Κέρκυρα, Γιαννιτσά, Αλεξανδρούπολη, Νάξος αλλά και στη Λευκωσία.

Σε ότι αφορά στα Σεμινάρια της Κύπρου, αυτά έτυχαν ιδιαίτερης αποδοχής και επιτυχίας, αφενός διότι η Κύπρος βρίσκεται στο ξεκίνημα της οργάνωσης της εκπαίδευσης στην Επείγουσα Ιατρική και ιδίως για παιδιά, αφετέρου διότι για πρώτη φορά το σεμινάριο εξήχθη από μια περιφερική ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο χώρα, όπως η Ελλάδα, σε μία άλλη χώρα.

Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί 4 Σεμινάρια για εκπαίδευση Εκπαιδευτών (Generic Instructor Course) και τρεις Ημερίδες με θέμα το «Επείγον στα Παιδιά».

Η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις και αντιμετωπίζοντας τεχνικές και διοικητικές δυσκολίες και πάσης φύσεως προβλήματα. Η λίστα αναμονής για τα επόμενα Σεμινάρια είναι μακρά, εκφράζοντας τη μεγάλη ανάγκη και επιθυμία των γιατρών για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο.

Αυτή την στιγμή έχουν εκπαιδευτεί και είναι Διαπιστευμένοι Διασώστες (APLS Providers) 700 Ιατροί στην Ελλάδα, 66 στην Κύπρο και 57 Εκπαιδευτές (APLS Instructors). Στα Μονοήμερα Σεμινάρια PLS εκπαιδεύτηκαν 350 ιατροί, νοσηλευτές, διασώστες του ΕΚΑΒ, πληρώματα ασθενοφόρων και άλλο παραϊατρικό προσωπικό.