APLS Hellas - Επείγουσα Ιατρική για Παιδιά

Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα της

Advanced Paediatric Life SupportHellas - Επείγουσα Ιατρική για Παιδιά

Όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας πλέον βασίζουν την διαχείριση των επειγόντων περιστατικών στη γρήγορη αντιμετώπιση και σταθεροποίηση του ασθενούς, είτε μικρού είτε μεγάλου. Στη χώρα μας κι όχι μόνο, τόσο η εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού όσο και η διαχείρηση ασθενών με απειλητική για τη ζωή τους νόσο, στηρίζεται στην αποδεδειγμένα πλέον διεθνώς εξαιρετικά αποτυχημένη κουλτούρα της γρήγορης, όπως όπως διακομιδής σε τεταρτοβάθμιες (!) μονάδες υγείας του κέντρου.

Το κενό σε επίπεδο τουλάχιστον εκπαίδευσης έρχεται να καλύψη το Advanced Life Support Group, Manchester, ένας μη κερδοσκοπκός οργανισμός με έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (κυρίως) αλλά και σε πολλές άλλες χώρες τόσο Ευρωπαικές όσο και αναπτυσσόμενες. To ALSG έχει τυποποιήσει και υποστηρίζει ποικιλία σεμιναρίων που ασχολούνται με το επείγον περιστατικό παίδων, ενηλίκων, μαιευτικό κτλ.

Για τα παιδιά έχει σχεδιαστεί το Advanced Paediatric Life Support course (Σεμινάριο Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής στα Παιδιά), το γνωστό APLS. To APLS διδάσκεται και οι αρχές του εφαρμόζονται σε όλων τον κόσμο. Στις περισσότερες δε χώρες του ονομαζόμενου Δυτικού κόσμου αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να επιτραπεί σε γιατρό να δουλέψει σε παιδιατρικό νοσοκομείο ή τμήμα. Μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 43.000 γιατροί διεθνώς. Το 3-ήμερο αυτό σεμινάριο αποτελείται από μονοημερη on-line προετοιμασία στην άνεση του σπιτιού του υποψηφίου και ακολούθως κατα πρόσωπο διήμερη εντατική εκπαίδευση, κυρίως πρακτική, μέσω προσομοιώσεων.

Οι γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί είναι όλων των βαθμίδων (από διευθυντές, επιμελητές και ειδικευόμενους έως αγροτικούς γιατρούς και ανώτερης βαθμίδας νοσηλευτικό προσωπικό) και όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τη φροντίδα παιδιών.

Στην Ελλάδα περί το 2002 οι γιατροί σε αντίθεση με το επίσημο κράτος, συνειδητοποίησαν το έλλειμα στην φροντίδα σε επίπεδο επείγοντως περιστατικού και το APLS ήρθε και στην Ελλάδα όπου το ALSG εκπροσωπείται από την APLS Hellas. H APLS Hellas είναι εταιρία Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει φέρει στην Ελλάδα το σεμινάριο APLS (Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής στα Παιδιά) και το PLS (Βασική Υποστήριξη της Ζωής στα Παιδιά) που είναι καταλληλότερο για την εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών. Η APLS Hellas αντλεί τους πόρους της μόνο από τα δίδακτρα των εκπαιδευόμενων και δωρεές χορηγών όπως η εταιρία Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος. Η APLS Hellas δια του προέδρου του ΔΣ εκπροσωπείται στο ALSG Working Group το οποίο διαμορφώνει την πολιτική του Group τόσο σε επιστημονικό όσο και διοικητικό επίπεδο.

Πέραν της διοργάνωσης των σεμιναρίων αυτών που αποτελούν την κύρια δραστηριότητα της, η APLS Hellas αναπτύσει και παράπλευρη δραστηριότητα που αφορά στην εκπαίδευση του κοινού σε επίπεδο Α’ Βοηθειών είτε σε συνεργασία με σχολεία και οργανισμούς είτε ως ανοιχτή εκπαίδευση κοινού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ως εταιρία είμαστε ανοιχτοί στην συνεργασία με οποιδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μοιράζεται το ίδιο πάθος με εμάς για την προστασία της υγείας του παιδιού γιατί των 21ο αιώνα είναι άδικο να χάνονται παιδάκια λόγω κακής εκπαίδευσης αυτών που είναι ταγμένοι να τα προστατεύουν.


Με φιλικούς χαιρετισμους,

Γιώργος Σπυρίδης

Παιδοχειρουργός

Πρόεδρος ΔΣ APLS Hellas